Met deze 7 competenties maak je het verschil als project professional

De 7 competenties van project professionals bij Primaplan

Als project professional bij Primaplan werk je doorlopend aan mooie projecten bij verschillende opdrachtgevers. Je zet alles op alles om projecten te laten slagen. Maar een nieuw project betekent ook nieuwe collega’s, een nieuwe planning en vooral: nieuwe uitdagingen. Welke competenties moet je hebben om projecten perfect te beheersen?

Emma van Loon

Emma van Loon

Emma van Loon is teamlead bij Primaplan en stuurt dagelijks een team van project professionals aan. Emma neemt je mee langs de 7 competenties en legt uit waarom deze zo belangrijk zijn.

Ook interessant: Ontdek hoe jouw werk als project professional bij Primaplan eruit ziet.

1. Je kan goed samenwerken

Natuurlijk, iedereen op de werkvloer moet kunnen samenwerken. Maar voor een project professional is dit extra belangrijk. Elk project is namelijk anders. De ene keer ben je betrokken bij de ontwikkeling van medicijnen, de andere keer bij het stilleggen van complexe productieprocessen. Om een project tot in de puntjes te begrijpen, stel je veel vragen aan steeds nieuwe collega’s.

Door de samenwerking met je team op te zoeken, krijg je de informatie die je nodig hebt én creëer je begrip voor het feit dat je soms om veel input vraagt.

Zo zorg je ervoor dat collega’s op den duur uit zichzelf naar joú toekomen bij het koffiezetapparaat om wat uit te leggen.

2. Je bent oplossingsgericht

Binnen een project analyseer en signaleer je veel problemen. Maar een persoon die alleen maar inzoomt op de problemen, wordt in een projectgroep al snel gezien als klager. Daarom is het goed als je ook direct oplossingen biedt. Het fijne hiervan is: als project professional ben je een belangrijk onderdeel van het team. Er wordt oprecht geluisterd naar je oplossingen en ideeën. Óók bij heel technische projecten.

Een mooi voorbeeld komt van een collega die werkte aan een project bij een grote opslagterminal. Elke maand werd via een progress report de vooruitgang besproken. De informatie in het rapport bleek niet te kloppen. Zo gebeurde het dat er na 10 maanden opeens een groot geldtekort was. En het project begon qua planning flink uit te lopen.

Mijn collega bedacht een koppeling naar het administratiepakket, zodat de informatie in het rapport altijd juist werd ingevoerd. Die koppeling wordt nog altijd door de opdrachtgever gebruikt.

Als project professional ben je belangrijk onderdeel van het team. Er wordt écht geluisterd naar je oplossingen en ideeën.

3. Je neemt het initiatief

Zeker op het gebied van planningsmanagement is initiatief nemen belangrijk. Vaak wordt een planning opgesteld om de opdrachtgever te informeren, en dus niet om een project op aan te sturen. Maar door juist bovenop de planning te zitten, problemen snel af te handelen en je te focussen op knelpunten, neem je als project professional het initiatief en wordt jouw meerwaarde al snel duidelijk.

4. Je kan stressbestendig overtuigen

Stressbestendig overtuigen? Heb je als project professional dan zoveel stress? En waarom moet ik personen overtuigen?

Laten we beginnen bij vraag één. De wat stressvollere situaties doen zich meestal voor in projecten met, logischerwijs, veel druk. Denk hierbij aan turnarounds. Dit zijn projecten waarbij een fabriek (deels) wordt stilgelegd voor onderhoud. Een strakke planning is cruciaal. Vooral vlak voor en tijdens de stilstand is de druk hoog.

‘Oef, word ik dan vaak ingezet bij dit soort projecten?’, kun je denken. Integendeel! In de sollicitatie onderzoeken we welk type omgeving en project het beste bij jou past. En als trainee werk je bij veel verschillende opdrachtgevers; van de marine tot aan gemeentes. Zo ontdek je snel wat je leuk vindt én waar jouw talenten liggen.

Als trainee werk je voor veel verschillende opdrachtgevers; van de marine tot aan gemeentes. Zo ontdek je snel wat bij jou past!

En dan overtuigen. Als project professional is het belangrijk dat je de rest van het team overtuigt waarom project control zo belangrijk is en wáárom je hun input nodig hebt om verder te komen.

Maaike Adema volgde het traineeship bij Primaplan. Lees haar verhaal.

5. Je kan organisatiesensitief handelen

Als project professional ben je ‘te gast’: je werkt tijdelijk bij een opdrachtgever, op hun specialistische terrein. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met de wensen en belangen van de opdrachtgever. Door hier voor open te staan, kom je uiteindelijk tot betere oplossingen.

Een mooi voorbeeld hiervan is een project waarbij kerosinetoevoer naar een luchthaven tijdelijk moest worden afgesloten. Onze project professionals hadden een planning van 14 dagen opgesteld. Waarop de opdrachtgever zei: “We hebben maximaal 5 dagen”. Dat was even schrikken. Door in gesprek te gaan, werd al snel het belang duidelijk. Uiteindelijk is, in goed overleg met alle betrokkenen, het plan zo geoptimaliseerd dat we het project binnen 9 dagen konden afronden.

6. Je kan goed analyseren

Analyseren is erg belangrijk. Je moet begrijpen waarom bepaalde zaken gaan zoals ze gaan. Waarom moet een turnaround precies op dát moment gebeuren? Waarom is de huidige planning zo opgebouwd?

Je werkt vaak samen met engineers en technici die veel dingen vanzelfsprekend vinden. Zij vertellen bijvoorbeeld dat eerst stap A uitgevoerd moet worden, daarna stap B en dan pas stap C. Door de taken goed te analyseren en de juiste vragen te stellen, kom je er samen vaak achter dat stappen ook tegelijk uitgevoerd kunnen worden.

7. Je kan goed communiceren

Last but not least; je kan goed communiceren. Of je nu uiteindelijk de planning maakt, verantwoordelijk bent voor de kosten of voor risicobeheer, het is belangrijk om aan het team uit te leggen wát je doet èn te begrijpen wat de ander doet. Zo krijg je iedereen mee en werk je aan een gezamenlijk succes.

Werken bij Primaplan

Herken jij jezelf in de bovenstaande omschrijving? En ben je op zoek naar een afwisselende en uitdagende baan? Kom dan werken bij Primaplan! Bekijk onze vacatures. Ook bieden we vier keer per jaar traineeships aan in Nederland en België. Zien we jou snel?

Ik wil ook Project Professional bij Primaplan worden!