Doorgroeien bij Primaplan

Van medior naar senior project professional

Wouter van der Born vierde kort geleden zijn jubileum: hij is 10 jaar in dienst bij Primaplan. In die jaren heeft hij heel wat mooie projecten gemanaged en persoonlijke successen behaald. Hij kwam binnen als medior, maar mag zich ondertussen lead professional noemen. Wat dat precies betekent en hoe dit is gelopen, vertelt Wouter zelf.

Wouter van der Born

Wouter van der Born

Voordat Wouter bij Primaplan aan de slag ging, was hij werkzaam in de bouw als werkvoorbereider en uitvoerder. Wouter: “In die periode had de bouwsector het zwaar. Bij een ontslagronde van mijn werkgever kreeg ook ik slecht nieuws. Ik werd verplicht na te denken over mijn toekomst. En dus dacht ik: wat wil ik nou eigenlijk? Wat vind ik leuk?”

De weg naar Primaplan

“De planning van projecten vond ik erg leuk. Het vertalen van de voorbereiding naar de uitvoering. Dat is ook wat Primaplan doet. Ik besloot een open sollicitatie te sturen. Toen ging het verrassend snel; binnen een week mocht ik beginnen.”

“Nadat ik de basis van project control geleerd had, mocht ik gelijk het veld in. Ik verving een andere planner bij een groot project. Spannend, maar ik vond snel m’n draai. Ik werd goed ontvangen door collega’s.”

"Ik vond snel mijn draai in het project."

Warm bad

“Ik ervaarde dat je altijd ergens terecht kan met vragen of problemen. Dat is als nieuwkomer erg belangrijk. Hoe Primaplan omgaat met het team is mooi. Door alle terugkomavonden en uitjes raak je niet vervreemd van de organisatie, ook al werk je praktisch veel bij je opdrachtgever. Collega’s blijven collega’s.”

”Ik leerde ook dat Primaplan een bedrijf is met een visie. Primaplan biedt werknemers veel mogelijkheden. Er is veel aandacht voor opleiding en ontwikkeling. Daar heb ik ook profijt van gehad.”

Ontwikkeling

Wouter startte niet als junior, maar als medior professional. Dat kwam door zijn werkervaring. “En ik had de ambitie om verder te groeien. Daar hebben we intern een plan voor gemaakt. Daarin werd concreet gemaakt wat er verwacht werd van me.”

Als senior professional bij Primaplan kun je zelfstandig grotere of lastigere projecten oppakken. Verder begeleid je collega’s en andere planners. Als lead professional begeleid je meerdere junioren op locatie. Ook begeleid je, waar nodig, professionals bij andere klanten. En je werkt aan andere taken: het opzetten van de kwaliteitsprocedure met andere leads bijvoorbeeld.

“Om senior professional te worden, moest ik bepaalde opleidingen volgen en bij meerdere klanten en branches ervaring opdoen. Bij mijn eerste klant deed ik grote en kleinere projecten. Binnen die projecten had ik meerdere rollen, zoals constructieplanner en portfolioplanner. Hierdoor deed ik ook een bredere ervaring op.”

“Na 4 jaar verwierf ik mijn senior positie. Om vanuit een rol als senior planner vervolgens door te groeien naar lead professional, is het belangrijk om veel verantwoordelijkheid en initiatief te tonen. Primaplan helpt je dan om een opdracht te vinden waarin je kan groeien. Dan begeleid je bijvoorbeeld een junior bij een klant die daarna het project verder oppakt.”

Kansen krijgen

“Primaplan staat altijd open voor nieuwe ideeën; ik wilde bijvoorbeeld een cursus Power BI volgen. Een tool die steeds belangrijker wordt in projectbeheersing. Samen met een aantal collega's die ook interesse toonden hebben we die cursus gevolgd.

Mede door de open houding van Primaplan heb ik de kans gekregen om allerlei stappen te maken. En nu nog steeds; ik kan bijvoorbeeld doorgroeien naar consultant. Of me verder specialiseren in bijvoorbeeld in cost- of riskmanagement. De doorgroeimogelijkheden zijn er volop. Je kunt je eigen pad uitstippelen.”

“Bij Primaplan krijg je de kans om je pad uit te stippelen.”

“Ik heb ook mijn horizon kunnen verbreden door verschillende branches te verkennen. Ik heb gewerkt in de offshore, petrochemie en jachtenbouw. Daar was ik betrokken bij verschillende projecten, zoals een turnaround in een fabriek. De afwisseling is leerzaam èn uitdagend.”

En nu?

Wouter is bezig met project control bij de bouw van een groot jacht. Van begin tot eind: engineering, uitwerken van de tekeningen, de bouw en de oplevering.

“Het werken aan de meest uiteenlopende projecten blijft leuk. Aan de slag met collega’s in verschillende branches. Je maakt het verschil als professional in complexe projecten. De opdrachtgever ziet echt de meerwaarde van je werk.”

“Zoals ik eerder zei, ik kan nog steeds doorgroeien. Ik kan me ook nog verder ontwikkelen binnen de organisatie zelf. Denk aan het schrijven van procedures voor Primaplan èn de uitvoering ervan. Je kan bijdragen om Primaplan nog beter te maken. Opties genoeg!”

Wil jij ook een carrière bij Primaplan?

Wacht niet langer en solliciteer!