Trainee aan het woord

De eerste maand bij Primaplan

Vier keer per jaar start Primaplan met een speciaal opleidingsprogramma voor een select aantal starters/trainees, die zich willen ontwikkelen tot specialist op het gebied van projectbeheersing.

Ook Maaike volgde dit opleidingsprogramma. Regelmatig vragen collega’s haar hoe ze het traineeship bij Primaplan ervaart. Ze stelt zich voor en vertelt over hoe zij zich ontwikkelde tot project professional. ”Ik ben megablij dat ik de stap heb durven zetten.”

Sollicitatie

“Als vers afgestudeerde ontwerper begaf ik me op de arbeidsmarkt”, begint Maaike. Ik zocht naar iets binnen mijn vakgebied, maar ik vond iets anders. Ik zag een vacature als project professional bij Primaplan. Het leek me een functie die wel bij mij past. Daarom besloot ik het te proberen. Ik nam contact op met Primaplan en werd uitgenodigd voor een kennismaking. Ik werd alleen maar enthousiaster over de functie. En bovendien was er ook een klik met het bedrijf zelf. Een maand later was ik onderdeel van het klasje van september 2021.”

Eerste dag

“Met wat gezonde spanning liep ik op mijn eerste dag het trainingslokaal van Primaplan binnen. Ik herkende een paar gezichten van mijn sollicitatie en werd door de trainers met open armen ontvangen. Nadat de andere twee trainees er ook waren, begonnen we aan een voorstelronde. Het bleek dat ik niet de enige was met een andere beroepsachtergrond. En dat stelde mij gerust.“

’s Middags stond er een excursie op het programma. “We keken onze ogen uit in de Rotterdamse haven met gigantische schepen en tanks”, vervolgt Maaike. “Trainer Michel vertelde trots over project over tankopslag in de haven, waar hij aan meewerkt . Een beter praktijkvoorbeeld konden we niet krijgen.”

De training

“De rest van de eerste maand stond in het teken van trainen. En hoewel er overlap te vinden is met wat ik al beheerste, kwam er ook heel veel nieuwe informatie op me af.

Na de leerzame cursussen Netwerkplanning, Primavera en MS Project begonnen we aan de case. Bij de case werk je als planner aan een fictief project en vervullen je collega’s andere rollen. In twee weken pas je jouw nieuwe planvaardigheden toe en leer je ontzettend veel. Wat je precies leert? Dat verklap ik niet. Trainees mogen dat zelf gaan ontdekken.”

Conclusie

“Al met al was mijn eerste periode bij Primaplan erg leuk en leerzaam. Het voelde vanaf het begin als een warm bad. Iedereen staat voor je klaar om te helpen. En de Primaplanners zijn trouwens ook niet bang om je flink uit te dagen. Je krijgt verantwoordelijkheid en er is veel ruimte om je te ontwikkelen. Ze staan zelf ook open voor input. Primaplan doet er namelijk alles aan om ook als organisatie verder door te groeien. Daardoor voel je je als project professional ook erg betrokken bij Primaplan.”

“Na deze eerste periode concludeer ik, dat je hier inderdaad te maken hebt met een hele steile leercurve. Ik kan nu meepraten over onderwerpen, waar ik een paar weken geleden nog nooit van had gehoord. Zo zal ik bijvoorbeeld nooit meer op dezelfde manier naar een bouwterrein kijken, omdat ik nu weet hoeveel werk er bij zo’n project komt kijken.”

En nu?

“Wat ik heb geleerd, mag ik nu toe gaan passen in het werkveld. Omdat een aantal collega’s mij al veel verteld hebben over de praktijk, weet ik hoe dat er ongeveer uit gaat zien. Vooral de afwisseling in werkzaamheden past mij enorm goed. Het ene moment werk je in een grote haven, het andere moment sta je op een bouwterrein van een fabriek. Daardoor word je continu uitgedaagd om nieuwe dingen te leren. Ik ben megablij dat ik de stap heb durven zetten. Het traineeship sloot dan weliswaar niet direct aan op mijn opleiding, maar paste wel bij mij als persoon. Ik zou het een ander dan ook zeker aanraden om voor dit traject te kiezen.”

Misschien is het traineeship ook iets voor jou?

Meld je aan