Kennisdeling, binding met collega’s én een efficiënte werkwijze

De expertiseteams van Primaplan

De project professionals van Primaplan werken voor veel verschillende opdrachtgevers. Soms maanden of jarenlang op locatie, als interim professional. In de trajecten zetten de professionals uiteraard hun expertise en ervaring in, maar doen ze dit ook op. Door te werken met expertiseteams creëert Primaplan iets bijzonders: kennisdeling, onderlinge binding én een heel efficiënte werkwijze.

Lennerd Schouten

Lennerd Schouten

Lennerd Schouten is sinds 1 mei 2022 junior projectplanner bij Primaplan. Lennerd behoort tot het expertiseteam Construction, Execution & Tenders. Hij legt uit waarom de expertiseteams zo’n bijzondere meerwaarde hebben. Voor zowel de werknemers áls de opdrachtgevers van Primaplan.

Dezelfde functie, andere ervaringen, andere kennis

Als project professional bij Primaplan werk je in veel verschillende sectoren. Om ervoor te zorgen dat we onderling kennis delen, zijn de expertiseteams opgericht. De leden van de specifieke teams hebben dezelfde functie, maar werken in andere sectoren én aan andere projecten. Denk bijvoorbeeld aan een turnaround in een fabriek, waar het draait om het tijdelijk stilleggen van een fabriek, of een planningstraject in de civiele sector. De werkwijze binnen dit soort projecten verschilt enorm. De kennis en ervaring die je opdoet dus ook. Daarmee is het delen van al die inzichten en kennis erg waardevol.

Expertiseteams en intervisie-avonden

Primaplan telt in totaal 5 expertiseteams: Project Planning Engineering, Project Planning Construction, Execution & Tenders, Onderhoud & Portfolio Planning, Turnaround Planning en Kosten- en Risicobeheersing.

De teams komen samen op intervisie-avonden. Tijdens deze avonden wordt kennis uitgewisseld en worden cases uit de praktijk besproken. De kennisdeling werkt twee kanten op: intern, richting collega’s, én extern, richting opdrachtgevers.

Expertiseteams en intervisie-avonden
De kennisdeling werkt twee kanten op: intern, richting collega’s, en extern, richting opdrachtgevers

Waardevol voor opdrachtgevers...

Dankzij de intervisie-avonden lift je mee op elkaars kennis. Wanneer een van onze project professionals bij een nieuwe opdrachtgever aan de slag gaat, draagt deze professional niet alleen zijn of haar eigen kennis mee, maar ook de kennis van veel andere collega’s. Dat is enorm waardevol voor de opdrachtgever. En omdat wij onderling snel en eenvoudig kennis kunnen delen, bijvoorbeeld in onze specifieke WhatsApp-groepen, tackelen we problemen veel sneller. Hierdoor helpen we elkaar verder.

We denken samen ook goed na over hoe we ons werk eenvoudiger en efficiënter uit kunnen voeren. Zo maken we handige formats. Deze formats geven je, zeker als junior, heel belangrijke sturing.

Onze project professionals dragen niet alleen hun eigen kennis mee, maar ook de kennis van veel andere collega’s

... en voor onze project professionals

Elk team bestaat uit zo’n tien tot vijftien collega’s, dus je weet snel wie wie is. Ook is het onderlinge contact heel persoonlijk. Hierdoor kan je snel de inhoud induiken en elkaar goed op weg helpen. De intervisie-avonden zie ik eigenlijk als een teambuilding-activiteit; je leert elkaar goed kennen.

Concrete vraag tijdens een intervisie-avond

Zeker als junior vind ik de intervisie-avonden erg leerzaam en waardevol. Ik kan klassieke ‘junior-vraagstukken’ bespreken met mijn collega’s. Een concreet voorbeeld. Bij mijn huidige opdrachtgever is er kort geleden gereorganiseerd. De werkstructuur is nog niet optimaal; ik werk met vijf verschillende systemen. Dit gaf mij het gevoel dat ik dubbel en onlogisch werk aan het doen was. Daarom vroeg ik tijdens een intervisie-avond aan mijn teamleden hoe zij hiermee omgaan.

Meerdere collega’s herkenden mijn gevoel. Samen kwamen we tot de conclusie dat je dit ‘probleem’ het beste direct kunt neerleggen bij je manager. Dankzij de hulp van mijn team weet ik nu dat ik dit ‘probleem’ gewoon bespreekbaar kan maken. En nu... op naar de volgende opdracht!

Werken en leren bij Primaplan

Ben jij op zoek naar een afwisselende baan, waarin je enorm veel kan leren van je collega’s? Kom dan werken bij Primaplan! Bekijk onze vacatures voor Nederland en België.