Zo wordt projectbeheersing door Primaplan een succes

Het verschil van Primaplan

Analyseren, sturen en voorspellen: dat zijn de belangrijkste eigenschappen van de professionals bij Primaplan. Het komt altijd aan op het ‘beheersen’ van een project, en zonder die drie skills is er geen kans van slagen.

In deze blog leggen we uit hoe projectbeheersing door Primaplan een succes wordt.

Wilco Keijzers

Wilco Keijzers

Of het nu gaat om een kolossale klus in de sector Bouw & Infra of een kleinere opdracht in bijvoorbeeld Food & Pharma: in elk project hangen de scope, de kosten, de tijd en de kwaliteit met elkaar samen. Primaplan zorgt er in haar adviserende rol voor dat die elementen goed in evenwicht blijven.

Projectbeheersing begint bij haarscherpe analyses

Daarbij komt het in de eerste plaats aan op het maken van haarscherpe analyses. Hebben alle betrokkenen in een project dezelfde informatie, en zijn die data ook juist, verloopt alles volgens schema? De projectbeheersers van Primaplan zijn onmisbaar voor projectmanagers in een organisatie, want zelfs de geringste afwijking kan enorme gevolgen hebben voor het succes van een project.

Breakdown Structure is de basis

De basis voor goede analyses is de zogeheten Breakdown Structure. Denk hierbij aan een Work Breakdown Structure (WBS), een Organizational Breakdown Structure (OBS) en een Cost Breakdown Structure (CBS). Deze methode is nodig om een project in segmenten te verdelen en op verschillende niveaus te kunnen meten. Aan de hand van zo’n Breakdown Structure is het een stuk eenvoudiger om in een project te sturen op afwijkingen en voorspellingen te doen. Daarin is ook snel te zien of de scope, kosten, tijd en kwaliteit nog in balans zijn.

Projectbeheersing voorkomt onaangename verrassingen

Gaat het dan nooit eens mis in projectmanagement? Natuurlijk kan een project op onderdelen uit de pas lopen, maar de belangrijkste oorzaak is vaak dat de scope niet onder controle is. Een eenvoudig voorbeeld: wie bij de bouw van een huis in tweede instantie besluit dat er een garage bij moet komen, kan rekenen op onaangename verrassingen in planning en kosten. Daarom is het essentieel om projectbeheersers al in het vroegst mogelijke stadium van een project te laten meepraten over de scope en de eventuele impact op beslissingen die genomen gaan worden.

Inzicht in projectbeheersing verandert

Een ander struikelblok in een proces is soms dat het belang van projectbeheersing niet wordt onderkend door projectmanagers. De laatste jaren verandert dat inzicht gelukkig, onder meer omdat projecten in steeds kortere tijd tegen scherpere kosten niet meer zonder optimale projectbeheersing kunnen.

Het verschil van Primaplan

De vraag naar de professionals van Primaplan groeit daarom snel. Waar de projectbeheersers vroeger nog ‘balkentrekkers’ werden genoemd, zijn het nu hoogopgeleide en bevlogen analisten die met behulp van geavanceerde software het verschil maken tussen succes en falen. Dat verschil heet: Primaplan.